Παγοθεραπεία στους τραυματισμούς.

Eίναι μια από τις πιο απλές , οικονομικές , ασφαλείς , και το κυριότερο αποτελεσματικές τεχνικές για την αντιμετώπιση των περισσότερων τραυματισμών, του πόνου και των κακώσεων στους μυς και της αρθρώσεις.

Ο πάγος θα ελαττώσει τον μυϊκό σπασμό , τον πόνο , τη φλόγωση σε οστά και μύες και κυρίως θα βοηθήσει στον περιορισμό και έλεγχο του οιδήματος .

Η παγοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσον στα αρχικά στάδια μίας κάκωσης αλλά και κατόπιν στην φάση αποκατάστασης του τραύματος.

Η χρήση του πάγου σε μία κάκωση είναι ανεξάρτητη με την ηλικία , το φύλο , ή το μέγεθος της κάκωσης.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΑΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

* Το τραυματισμένο μέλος θα πρέπει να είναι ανυψωμένο πάνω από επίπεδο της καρδίας.

* Πάνω στο σημείο τραυματισμού τοποθετούμαι είτε μια παγοκύστη από αυτές που κυκλοφορούν στο εμπόριο , ή αν δεν έχουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παγάκια από το ψυγείο αφού τα σπάσουμε και τα τυλίξουμε πρώτα σε μια πετσέτα . Πότε απευθείας πάγο πάνω στο δέρμα Τα σπασμένα παγάκια είναι πιο εύκολο να εφαρμόσουν πάνω στην τραυματισμένη περιοχή παρά τα ολόκληρα .

* Γύρω από την πετσέτα με τα παγάκια τοποθετούμε ένα ελαστικό επίδεσμο εφ ενός μεν για να συγκρατεί αλλά και ταυτόχρονα να προκαλεί συμπίεση του τραυματισμένου μέλους όχι όμως τόσον δυνατά ώστε να προκαλεί πρόβλημα στην κυκλοφορία του αίματος . Η παρατεταμένη χρήση πάγου πάνω στο σώμα δυνατόν να προκαλέσει ανεπιθύμητα και αντίθετα αποτελέσματα , γι αυτό

* Από την στιγμή που τον τοποθετούμε και αφού περάσουν 10 – 15 λεπτά που είναι η στιγμή που θα αρχίσουμε να νοιώθουμε μούδιασμα στο σημείο τραυματισμού ο πάγος αφαιρείται αλλά το μέλος μένει ανυψωμένο .

* Αφήνουμε το σημείο εκείνο του σώματος να επανέλθει στην φυσιολογική του θερμοκρασία , κάτι που θα χρειαστεί 15 – 20 λεπτά και τον ξανατοποθετούμε αυτόν. Με τον τρόπο αυτό συμπληρώνουμε μια περίοδο 1 με 1.5 ώρα παγοθεραπείας.

** Η παγοθεραπεία ειδικά τις πρώτες 24 ώρες θα πρέπει να εφαρμόζεται αρκετές φορές .

** Παρατεταμένη χρήση πάγου μπορεί να προκαλέσει αγγειοδιαστολή αύξηση του οιδήματος , πόνο και καταστροφή του ιστού .